20 Mei 2011

Freedom


Gathered here with my family
My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we’re not backing of
Oh God we know you hear our call


Terima Kasih Kerana membaca.Senyum Sokmolah ye..Jazakallah..

02 April 2011

Exam 28 MAc until 8 April 2011

ASSAlamualaikum... alhamdulillah sempat lagi mengupdate blog.. time2 hot exam nih..
alhamdulillah segala puji bagi Allah da lepas 5 paper... hihiih.. Soklan yang agak boleh tahan.sume ade..susah ade.senang ade..heheheh.. bioleh la jawab... tapi berbeza dengan sem lepas..xdek la tension sgt sem ni nak menjawab yee...
sem ni tempat pekse dewan kuliah 5...heheh tempat tetap..tapi dengar2  bg subjek ulum quran dan hadis kat dewan utama... hehehhe..ok la jugak... xxdek la jauh sgt nak g jawab pekse.. Selepas je habis exam ni.. aku berpeluang merantau mencari ilmu dan pengalaman dalam ekspedisi dakwah ke Sabah anjuran kolej aku.. alhamdulillah dengan izin-Nya aku dapat pegi.. InsyaAllah niat Lillahi Ta'ala..kerana Allah.. betulkan niat kite..pegi sana bukan nak main ke seronok ke.. dakwah megajak ke jalan kebenaran yang hakiki.. Iaitu Islam..
Islam itu syumul..hehhehe..

Okeh laaa.. itu shje ... yang boleh dikongsi bersma.. Assalamualaikum...

Terima Kasih Kerana membaca.Senyum Sokmolah ye..Jazakallah..

17 Februari 2011

~~Pengalaman Sepanjang Semester ni..~~~

Assalamualaikum kepada Sahabat semua sekalian.. Alhamdulillah Allah bagi peluang untuk aku meng'update ' blog hari ni... Banyak yang ingin dikongsikan.. Selama tidak meng' update' blog ni banyak pengalaman yang di hadapi.. Alhamdulillah serba sedikit pengalaman yang inigin dikongsikan....


21 Januari 2011 (Jumaat)

Hari ni adalah hari Pembukaan Program Minggu Dakwah dan Penghayatan Islam 2011 anjuran Jabatan Dakwah Dan Pengurusan iaitu jabatan aku sendiri. ini diadakan selama 3 hari.. dan hari first aktivitinya adalah sangat menarik...iaitu aktiviti pembandingan agama, melawat Gereja Methodist English Di Kuantan.. 2 buah bas kami hantar.. 4orang pensyarah mengiringi.
Aku pun pegi jugaklah sebab aku ditugaskan untuk menyerahkan cenderahati kepada 
'Father"..  hadiah dan sijil penghargaan.. Mula2 kami diberi taklimat di Bilik kuliah gereja tersebut tentang sejarah Methodist pada asalnya.. Memang agak memeningkan untuk difahami..
ade jugak student bertanya.. Tp ade jugak soalan yang menyentuh sikit.. Hemmm... aku rase agak panaz sikit mase tuh.. Tapi nak buat macam mane.. Alhamdulillah Father xdek cakap ape2.. senyum aje...



Then..selepas je taklimat tu Father tu bawak kami pegi ke ruang utama solat orang Kristian..
Tempat ye hanya biasa.. Pensyarah aku ade kate ade lagi satu gereja yang lagi hebat...(Yekot)
sbb dalam gereja tu dikelilingi oel patung2.. macam yang aku pg ni juz bese2 je...
Yang ade yang simbol 'T'... uhuhuhu... Kat kerusi tuh ade terselit sebuah buku...
bukan sebuah jela...setiap kerusi tu ade disediakan yg dikatekan kitab..
Mule2 pk kitab injil tp ia hanyalah kitab nyanyian d0rang... macam ade koir la..hehehe





Aku pergi tempat ni sebab sem depan aku memperlajari Ilmu perbandingan agama...
Minat r bab ni...heheheh.. Semoga Allah kuatkan iman aku untuk menyebarkan agama tercinta Aku ISLAM>>>...
dan selepas tuh kami balik dahh....

13 Februari 2011

Seperti yang kite tahu 14 Feb Hari Valentine's day yang disambut oleh kekasih2 atau couple2 kat dunia... hari tu mmg xplan ape2...ahahahah
Ade seorang sahabt baik aku foward message invite pegi join edar risalah di bandar Kuantan...
Alhamdulillah mmg anagan2 aku selame nih... Dapat jugak aku g dengan kawan2 aku yang lain.. Mule2 serbu ke Terminal..Memang agak lengang sikit.. sahabat aku yang seorang ni dengan berani ye dy edar risalah...hehhe aku juz merakam gerak geri d0rang...
haaa.. lupe nak cakap aku pegi gan pensyarah kesayangan... Cewaah,,,,hehehhe...
 Dan selepas tuh... kawan aku suh plak p Teluk Cempedak.. Tempat sasaran yang agak... Fuhhhh... kalo korang tgok... Astagfirulllah.. Ramai ye la orang....
 Tibe2 (dengan nada suspen).... Ade nampak la seseorang ni yang aku kenal tengah wat operasi cegah maksiat.... Laaa.... My uncle upenye yang bakal bekerja denganku nanti..
huhuhuhuhu... Ape lagi aku bodek la uncle aku tuh... 
pak cik n da geng tengah buat operasi bersama JAIP... then aku n kawan2 follow la d0rang...
mmg x disangke ade gak yang dapat ditangkap berdua-duaan..Astagfirullah..
Nauzubillah....





da la tempat yang kat hujng skli tuh...aduyaaiii... xpikir d0sa ke dorang neh???!!!
itu lah remaja sekarang.. Macam2...
haaa... ade satu ag ujian ye... Aku dan kwn2 pegi la jalan2...tgen diperrli oleh s0rang laki neh.. " Tudng labuh w0oo..!!!! "...huhuhuh
Sabar jela...hehehhe...
Dan kami ingtkan nak teruskan ke Taman gelora dan X=Planet tp mase pulak yang xmengizikan,,,
Alhamdulillah itulah pengalaman aku....serba sedikt untuk dikongsi...
Sekian....



Terima Kasih Kerana membaca.Senyum Sokmolah ye..Jazakallah..

26 Januari 2011

~bicara musibah~








Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira bagi orang-orang yang sabar, (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: Inna lillaahi wa inna Ilaihi raji'un (sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali. (QS. Al-Baqarah: 155-156)

Minggu ini saya menerima berita tentang beberapa kenalan jatuh sakit dan didoakan agar Ustazah Amirah cepat sembuh dari serangan Denggi.(saya rindu nak masuk kelas arab) dan buat kakak, abang & adik yang sedang sakit jua turut didoakan agar cepat sembuh.

insyaAllah,amiennn.

kita selaku umat beragama perlu merenungi, muhasabah akan segala kejadian yang berlaku ke atas diri kita & persekitaran. Ada hikmah disebalik segala "musibah" dan kejadian tersebut.

Bila berbicara tentang musibah, dalam khazanah kefahaman tentang keilmuan Islam disebutkan bahawa terdapat dua macam musibah dan terdapat kaedah yang terbaik untuk kita menghadapi musibah tersebut.

Pertama, musibah yang di luar pilihan kita sebagai manusia.

Contohnya adanya penyakit yang menimpa seseorang atau terjadinya kematian.

Terdapat beberapa ragam/reaksi keadaan manusia dalam menghadapi musibah.

(1) Ada manusia yang lemah sehingga ia nampak gundah dan sedih, serta ia suka mengaduh dan mengeluh, bahkan merasa tidak suka atau benci akan musibah yang dihadapinya;

(2) ada yang sabar,;

(3) yang lebih tinggi dari bersabar adalah redha atau menerima dengan rela hati akan musibah;

(4) ada juga yang syukur, dan ini merupakan makam(kedudukan) yang paling tinggi.

Kategori musibah kedua, adalah musibah yang mengenai seseorang karena perlakuan orang lain.

Contohnya perbuatan zalim dan merampas harta.

Sementara itu, ragam/reaksi tindakan manusia ketika menghadapi musibah kategori seperti ini, selain ragam/reaksi seperti yang dinyatakan di atas, ditambah dengan berikut:

(1) memaafkan;

(2) hati bersih dari ingin membalas dendam;

(3) berbuat baik kepada orang yang berbuat jahat kepadanya;

(4) berusaha untuk menghadapi(memperbaiki) pelbagai aspek yang menjadi sebab timbulnya musibah dan mengatasinya,

"KELUH RESAH dan GUNDAH itu sahabat karib dan saudara kepada SIKAP LEMAH, sedangkan SABAR itu saudara kandung dan sahabat kepada KECERGASAN AKAL."

wallahu'alam

http://razifmohamed.wordpress.com/


Terima Kasih Kerana membaca.Senyum Sokmolah ye..Jazakallah..

Terdapat ralat dalam alat ini